Kako otvoriti tvrtku?

Ako Vas muče pitanja kako otvoriti d.o.o. ili j.d.o.o., čitajte dalje i riješit ću Vas muka.

Iako po internetu postoji brdo različitih uputa i savjeta, nigdje nisam našla uputu koja objedinjuje sve korake. Iz vlastitog iskustva znam da ne postoji mjesto gdje Vam kažu sve informacije, čak niti Hitro.hr, i ništa Vas ne može pripremiti na šetanja po šalterima i gledanja faca sa izrazima „kako to ne znaš“. Tako da ću se ovdje potruditi detaljno Vam upisati proces temeljen na vlastitom iskustvu i iskustvu mojih klijenata.

 1. Odlučite da li želite otvoriti d.o.o. ili j.d.o.o.

  Temeljni kapital je iznos koji morate uplatiti prilikom osnivanja društva, ali nakon što uplatite na poslovni račun, možete ga koristitiTrošak osnivanja uključuje javnog bilježnika, žiga, fina i sl.

  d.o.o. j.d.o.o.
  Temeljni kapital 20.000,00 10,00
  Trošak osnivanja 3.000,00 1.018,00
 2. Razmislite koje ime želite za firmu.
  Imena mogu biti na bilo kojem jeziku Europske unije, i naravno na hrvatskom, pod uvjetom da ne postoji već isto ili slično ime.Otiđite na stranicu sudskog registra https://sudreg.pravosudje.hr , kliknite na provjeru imena, i upišite odabrano imeNpr. ja samodabrala ime Mobius, i kada ukucam ime, javi se sljedeće:

  To znači da ne postoji ime koje sam odabrala, ali postoji slično, te zbog toga mi je takvo ime bilo odbijeno. Pravilo je da se ime mora razlikovati u najmanje 3 slova. Da sam odabrala Mobius tehnologije, ime bi bilo odobreno.Ako odaberete ime na hrvatskom, možete kombinirati ime sa svojim imenom i prezimenom, za ostalim riječima kao što su usluge, knjigovodstvo, tehnologije… ako odaberete ime na stranom jeziku, obavezno sa sobom ponesite kopiju stranice iz rječnika stranih riječi (ne leksikon) gdje piše značenje te riječi.
 3. Nakon što ste ime odabrali, potrebno ga je rezervirati.
  Otiđite u najbližu Finu gdje imaju šalter Hitro.hr-a (oprez, nemaju sve poslovnice FINE šalter Hitro.hr-a). Popis poslovnica: http://www.hitro.hr/Default.aspx?sec=29 . Sjednite se sa djelatnicom, i ona će Vas uputiti. Ispunit ćete zahtjev, priložiti kopiju iz rječnika, te platiti iznos od 33,55 kn (prijava rezervacije 18,75 + sudska pristojba za rezervaciju 14,80). Hitro.hr navedene dokumente šalje na Trgovački sud. Navedeni rok je 3 radna dana, ali zapravo je to uvijek 5 radnih dana. Ako predate zahtjev u ponedjeljak ujutro, 3 radna dana su utorak, srijeda i četvrtak. Tek u četvrtak oko 14h djelatnici iz Hitro.hr-a dobivaju odobrenja sa Trgovačkog suda, tada obrađuju, nazovu Vas, ali već je prekasno da otiđete pokupiti jer rade do 15:00. Tako da tek u petak možete pokupiti odobrenje ili odbijenicu.
  Ako dobijete odbijenicu, ponavljate postupak.
 4. Javni bilježnik
  Najbolje odabrati javnog bilježnika koji Vam je u blizini, da se ne morate puno šetat ako će trebati nešto mijenjati, potpisivati i sl. Također, najbolje je prvo nazvati par javnih bilježnika, te saznati cijene. Kada ga nađete, predložite mu da mu pošaljete rješenje o rezervaciji mailom, kao i sve podatke o firmi (vlasnik, direktor, njihovi OIB-i, adresa sjedišta, željene djelatnosti) kako bi Vam sve mogao pripremiti. Ili ako ste više tip za razgovor uživo, otiđite do njega.
 5. Uplata temeljnog kapitala.
  Opet na šalter Hitro.hr-a. Uplatite temeljni kapital i dobit ćete potvrdu koju nosite nazad kod javnog bilježnika. Također, uzmite si potvrdu koju ćete si ispuniti kada otvorite poslovni račun. Tu ćete upisati broj poslovnog računa kako bi Vamse tamo mogao prebaciti uplaćeni temeljni kapital. Javni bilježnik rješava sve, on piše odluke o osnivanju i odlazi do Trgovačkog suda, te bez naknade rješava ako nešto nije u redu sa djelatnostima. Nakon što Trgovački sud donese rješenje o upisu Vaše tvrtke, javni bilježnik Vas kontaktira i predaje Vam original rješenja. Bravo! Imate svoju firmu.
  Rješenje o upisu najbolje kopirajte 5,6 puta, trebat će Vam.
 6. Žig
  Cijene žigova se kreću od 120,00 kn do 200,00 kn, ovisno koju veličinu želite. Uputite se u najbližu fotokopiraonu/tiskaru/trgovinu uredskim materijalom koji ima mogućnost izrade žigova. Sa sobom obavezno ponesite kopiju rješenja o upisu firme na trgovački sud. Žig možete izraditi i na šalteru Hitro.hr-a, ali cijene su oko 250 kn, možda Vam se više isplati to odraditi samostalno.
 7. Ugovor o najmu
  Sa vlasnikom prostora u kojem će biti sjedište, potrebno je potpisati ugovor o najmu. Ugovor je potrebno potpisati, čak i ako ste Vi vlasnik tog prostora. Potpisujete ugovor između sebe kao privatne osobe, i Vaše firme – pravne osobe. Najniži iznos koji možete staviti je 500,00 kn. Najmodavac (ako ste vlasnik togprostora onda ste i najmodavac i najmoprimac) mora taj ugovor odnijeti na Poreznu upravu i prijaviti Porez na dohodak od imovine. Jedan primjerak Ugovora o najmu porezna mora ovjeriti. Vi, kao najmoprimac, morate imati taj ovjereni ugovor kod sebe.
 8. Prijava na mirovinsko/zdravstveno.
  Ako ste u radnom odnosu kod drugog poslodavca, ovu točku 8. preskočite.Prijava na mirovinsko, automatski znači i prijava na zdravstveno. Na mirovinsko osiguranje potrebno je prijaviti i sebe (Tiskanica M-1P) i firmu (Tiskanica M-11P). Tiskanicu možete kupiti u bilo kojoj knjižari ili Narodnim novinama. Sad kad kupujete možete tražiti R1.
 9. Nađite knjigovođu
  Ako Vam se sviđaju ove upute, slobodno nas kontaktirajte jer imamo puno takvih i još mnogih drugih korisnih savjeta. Sa punim povjerenjem postanite naš klijent! Kada tako nađete knjigovođu, tj. nas, potpišete s njima ugovor.
 10. Državni zavod za statistiku.
  Prvo odaberite koja će Vam biti glavna djelatnost. Imate dvije mogućnosti. Prvo, otići u Hitro.hr: oni ispune obrazac, pošalju i u roku 24h dobit ćete potvrdu. Ili drugo, otići direktno u Državni zavod za statistiku, Branimirova 19, Zagreb, a prije toga ispuniti obrazac RPS-1 http://www.dzs.hr/Hrv/important/Obrasci/11-Registri/Obrasci/RPS-1.pdf. Ako ste j.d.o.o., ne trebate ništa platiti, ali ako ste d.o.o., trebate uplatiti 55,00 kn u korist žiroračuna (IBAN) Državnog proračuna brojHR1210010051863000160, model 64, poziv na broj 7129-6099-3.
 11. Otvorite poslovni račun.
  Odaberite si najbolju, najdražu ili najpovoljniju banku. Predlažem da ugovorite Internet i/ili mobilno bankarstvo, pojednostavit će Vam život. I također želite da Vam izvodi iz banke dolaze mailom, ili da ih možete sami skidati, kako bi ih mogli samo prosljeđivati knjigovođi. Ispunite onaj obrazac o temeljnom kapitalu sa poslovnim računom i odnesite u Hitro.hr, ili im faxirajte ili pošaljite mailom. Tokom dana, temeljni kapital sjest će Vam na račun.
 12. Porezna uprava.
  Na web stranici porezne uprave, u adresaru, po mjestu sjedišta firme nađite nadležnu poreznu upravu, tj. Vaš Područni ured: http://www.porezna-uprava.hr/Adresar/Stranice/default.aspx . Za poreznu će Vam trebat:Rješenje trgovačkog suda o osnivanju tvrtkObavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u (od Državnog zavoda za statistiku)Ugovor o najmu sa vlasnikom prostora kod kojeg ste prijavili sjedište firme; na tom ugovoru mora biti vidljiv žig od porezne uprave – da je vlasnik prostora u poreznoj upravi prijavio porez na najamUgovor sa knjigovodstvenim servisomAko želite ući u sustav PDV-a, potrebno je ispuniti obrazac P-PDV (preuzmi obrazac) , kupiti 20kn biljega, te priložiti ostalim dokumentima. Taj dokument je također potrebno ispuniti ako želite poslovati sa EU, tada će Vam se dodijeliti PDV Identifikacijski broj koji je potreban za poslovanje sa EU.

Sve lijepo kopirajte i odnesite u poreznu. To je to.
Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju

Sretno!!!

Suzana Bedeković
Računovođa
Recount usluge d.o.o.
M: 099/ 6253 177
suzana.bedekovic@recount-usluge.hr
www.recount-usluge.hr